Tidig start på säsongen

av Claes Uddgren -

Redan sista helgen i januari drog den internationella kartingsäsongen igång med en WSK-tävling på Adriabanan i norra Italien. Tre svenskar fanns på plats i klasserna OK Junior samt i Mini 60.
 Läs mer...

Finalseger för Joel Bergström

av Claes Uddgren -

Europas sista stortävling kördes på Adriabanan i Italien. Den gällde den sista av tre deltävlingar i WSK:s Final Cup. Svenskarna höll sig väl framme och det blev till och med en seger för Joel Bergström i Mini 60.
 Läs mer...

Golden Trophy i Genk

av Claes Uddgren -

En höstresa till Belgien låter väl lockande. Men de som for dit för att ta sista chansen att få en gratisbiljett till Världsfinalen för Rotax Max i Brasilien blev grundligt besvikna. En morgon när de vaknade var det frost på banan efter minusgrader under natten. Inte ett dugg bättre än Sverige med andra ord. Det hindrade inte att elva svenskar…
 Läs mer...

WSK Final Cup 2:3

av Claes Uddgren -

WSK Final Cup är en sen höstserie, som körs under november månad på tre olika banor i Italien. Den andra deltävlingen kördes på banan 7 Laghi i Castelletto med klasserna OK, OK Junior samt KZ 2. Medan det var bra konkurrens i de båda oväxlade klasserna, så var det väldigt tunt i KZ 2, där ende svensken, Axel Bengtsson, lyckades gå in på tredje…
 Läs mer...

Benjamin T-P bäst i Industricupen

av Claes Uddgren -

Arrangörerna på South Gardabanan i italienska Lonato är verkligt flitiga. Efter EM och WSK plus flera andra evenemang som exempelvis ROK, var det dags för den årliga Industricupen med hela 18 svenska förare fördelade på tre klasser. Bäst gick det för Benjamin Törnqvist-Persson, som mäktade med att belägga fjärde plats i KZ-finalen trots ett…
 Läs mer...

WSK final cup

av Claes Uddgren -

Den 18-21 oktober var det dags för WSK att köra sin Final Cup 1 i South Garda med ett flertal svenskar på plats. Bästa resultatet noterades för Joel Bergström, som var sjua i Mini-klassen, som är den italienska motsvarigheten till Junior 60.
 Läs mer...

South Garda 30/9-7/10

av Claes Uddgren -

South Garda i Lonato, Italien är ett populärt ställe att tävla i. Där arrangeras ett otal tävlingar. Tätt efter ett EM-arrangemang kördes Trofeo D´autunno över två helger. Det fanns svenskar med vid båda racen, men bara en av dem körde båda tävlingarna.
 Läs mer...

Tommy tia i Världsfinalen i Le Mans

av Claes Uddgren -

Världsfinalen i X30 Challenge kördes som alltid i Le Mans, som ju är mest känt för sitt årliga 24-timmarslopp, men nu handlade det alltså om karting med hela elva svenska förare på plats. Bästa resultatet noterades av göteborgarna Tommy Prosi och Max Sjölander. Tommy blev tia i växellådsklassen, medan Max slutade på 15:e plats i Seniorfinalen.…
 Läs mer...

Tjejerna regerade i Micro

av Claes Uddgren -

Racerföraren Alx Danielssons dotter Alexia såg ut att ta hem den 22 ekipage stora Microklassen i Höstrusket, men i finalen stack Agnes Malmsten upp och snuvade allihop på segern. Alexia slutade som fyra.
 Läs mer...

Maxad Max Runesson

av Claes Uddgren -

Max Runesson, Södertälje, föredrog att vara åskådare vid Rotax Max Challengeavslutningen i Västerås. Men dagen efter i Höstrusket på samma bana ställde han upp i Junior 125, som ju inte har någon övre åldersgräns (!). Det gick över förväntan. Max sopade hem rubbet, d v s han vann allt.
 Läs mer...

Johan Ernholm till Brasilien

av Claes Uddgren -

Medan Rotax DD2 lever ett bra liv i södra Sverige, så verkar det stört omöjligt att få sydsvenskarna att åka längre norrut än till Lidköping. Ändå har Rotax Challenge inte körts norr om Uppsala i år. Vid årsavslutningen i Västerås dök elva förare upp med Johan Ernholm i spetsen. Han vann både den stora finalen och hela serien totalt.
 Läs mer...

Sebbes Raket och Simons Höstrusk

av Claes Uddgren -

Den i år nedkortade Raketcupen hade avslutning i samband med Rotax Max Challenge i Västerås. Det blev en enormt spännande uppgörelse där Rasbos Sebastian Svensson till slut drog det längsta strået. Han vann båda finalerna och tog därmed totalsegern i Raketcupen med fem poängs marginal till Järfällas Simon Heed. Dagen efter kördes Höstrusket och…
 Läs mer...

Wilgot tog hem rubbet

av Claes Uddgren -

Wilgot Edqvist fick en bra avslutning på säsongen när han dominerade Rotax Junior vid finaltävlingen i Västerås. Det blev omgående en biljett till Världsfinalen i Brasilien om en dryg månad.
 Läs mer...

Dramatisk Rotax Max-final i Västerås

av Claes Uddgren -

Sista varvet i sista racet avgjorde vart segern i Rotax Max skulle gå. Den hela tiden ledande Jesper Sjöberg fick på näst sista varvet hård uppvaktning från Kalle Åstrand, vilket resulterade i en krock i sista varvets första kurva. Jeppe blev stående, medan Kalle haltade vidare till en sjätteplats. Den förföljande Felix Jansson tog nu segern före…
 Läs mer...

Hannes gjorde rent hus i Rotax Euro

av Claes Uddgren -

Brasilienresan till Världsfinalen är nu helt säkrad sedan Hannes Morin i spetsen för ett framgångsrikt svenskgäng gjorde rent hus i finalomgången av Rotax Euro Trophy, där den fjärde och sista deltävlingen avgjordes i tyska Wackersdorf.
 Läs mer...

Noahs 5:e plats enda VM-glädjeämnet

av Claes Uddgren -

Det har väl inte undgått någon att det kördes en VM-tävling för OK och OK Junior i Kristianstad för en dryg vecka sedan. Intresset från svenska förare var rekordartat med 19 i OK och 18 i OK Junior. Av dessa 37 svenskar var det dock bara sex som tog sig till final, där Noah Milells femteplats var det enda glädjeämnet.
 Läs mer...

Ingen rådde på en Rotax

av Claes Uddgren -

I Senior 125 var det finalomgång i X30 Challenge och även i MKR-serien. Oliver Fürstenhoff har ömsom kört i X30-serien, ömsom i MKR med en Rotaxmotor. Och det var det senare alternativet han valde i Rasbo. Och det visade sig vara rätt. På denna bana stod sig IAME X30 slätt mot Rotax, så Oliver vann rubb och stubb, men inte ens ett kedjehaveri…
 Läs mer...

Fullt startfält i Mini när Junior tog titeln

av Claes Uddgren -

När var det ett fullt startfält i Mini senast? Det är säkert några år sedan. Men vid MKR-finalen i Rasbo dök hela 30 förare upp och det var exakt det antal, som banan var besiktigad för, så alla fick åka final. Dagen lång stod hemmaföraren Sebbe Svensson i särklass i sin Ricciardo.
 Läs mer...

Teo och Theo i Junior 60

av Claes Uddgren -

Junior 60 är inte riktigt lika populärt i MKR-serien som i SKCC, men till Rasbo kom i alla fall 20 ekipage. Titelfighten stod mellan Teo Ödmark och Theo Thorszelius. Men medan allt fungerade för Teo, så strulade det en hel del för Theo, så Teo tog slutligen seriesegern med 21 poängs marginal till Theo.
 Läs mer...

Tecnoseger i Micro

av Claes Uddgren -

Tecno är ett gammalt fint märke med anor sedan 60-talet. Ronnie Peterson körde exempelvis en Tecno Formel 3-bil till otaliga segrar. Hur många segrar Tecno tagit inom karting är nog omöjligt att räkna. Den senaste kom emellertid en solig lördag i Rasbo och det var SMK Västerås Lucas Hillström, som stod för den bedriften.
 Läs mer...

Tobias Sjögren dominerade KZ 2

av Claes Uddgren -

Det har bara körts fem race i denna klass i MKR-serien. Tobias Sjögren hade före Rasbofinalen bara kört ett, så att vinna MKR var omöjligt, men att vinna själva tävlingen skulle ge honom fjärde plats. Och det var just vad Hedemorasonen gjorde.
 Läs mer...

Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.