Ettan i mål vann inte!

av Claes Uddgren -

Vigor Hjorvard var åter i elden under söndagen i Klippan Cup. Nu gällde det Junior 125, där han skar mållinjen som etta. Men Vigor hade kört med ett hjulpar utanför startkorridoren i starten och det kostade honom tre sekunder och därmed segern. Vann gjorde nu istället lite överraskande Patrik Jansson från SMK Västerås.
 Läs mer...

Nypremiär för Cambio Cup

av Claes Uddgren -

Klippan Cup blev även nypremiär för Cambio Cup, som har vilat ett år. Nu kom det 19 åksugna förare, där det till slut blev danskt i topp genom Andreas Falch. Men det var Axel Bengtsson, som dominerade tills han blev bortknockad i finalledning.
 Läs mer...

Dansk dominans i Junior 60

av Claes Uddgren -

Under flera års tid har ett gäng danskar tävlat flitigt i SKCC och då främst på de fyra skånska banorna. De har nästan alltid fått spö av de främsta svenskarna, men till i år har det skett ett generationsskifte, så nu fick danskarna med bröderna Mads och Christian Scheel chansen att visa upp sig. Men medan Mads tog segern, så fick Christian lämna…
 Läs mer...

Andreas Forssade fram

av Claes Uddgren -

I fjol överraskades man av ett jättestort startfält i Klippan Cups DD2-fält. I år var det lika bra med 31 anmälda varav 30 kom till start. Båda finalerna vanns av hemmasonen Andreas Forss, som tyvärr har låtit meddela att han inte har möjlighet att köra hela serien på grund av jobbet hos Kockums i Malmö.
 Läs mer...

Joel Granfors toppade OK Junior

av Claes Uddgren -

Oscar Pedersen med mycken internationell erfarenhet fick till ett perfekt varv under tidskörningen och toppade listan med de 16 deltagarna. Men i fortsättningen gick det inte lika bra, utan det var Katrineholms Joel Granfors, som tog hem spelet.
 Läs mer...

Vigor hur långt som helst

av Claes Uddgren -

Det kom 15 förare till start. Det beror naturligtvis på att det finns tre konkurrensklasser: Junior 125, OK Junior samt X30 Junior. I Junior 125 och OK Junior är man dessutom inte bunden till bara en motortyp.
 Läs mer...

Tidig start på säsongen

av Claes Uddgren -

Redan sista helgen i januari drog den internationella kartingsäsongen igång med en WSK-tävling på Adriabanan i norra Italien. Tre svenskar fanns på plats i klasserna OK Junior samt i Mini 60.
 Läs mer...

Finalseger för Joel Bergström

av Claes Uddgren -

Europas sista stortävling kördes på Adriabanan i Italien. Den gällde den sista av tre deltävlingar i WSK:s Final Cup. Svenskarna höll sig väl framme och det blev till och med en seger för Joel Bergström i Mini 60.
 Läs mer...

Golden Trophy i Genk

av Claes Uddgren -

En höstresa till Belgien låter väl lockande. Men de som for dit för att ta sista chansen att få en gratisbiljett till Världsfinalen för Rotax Max i Brasilien blev grundligt besvikna. En morgon när de vaknade var det frost på banan efter minusgrader under natten. Inte ett dugg bättre än Sverige med andra ord. Det hindrade inte att elva svenskar…
 Läs mer...

WSK Final Cup 2:3

av Claes Uddgren -

WSK Final Cup är en sen höstserie, som körs under november månad på tre olika banor i Italien. Den andra deltävlingen kördes på banan 7 Laghi i Castelletto med klasserna OK, OK Junior samt KZ 2. Medan det var bra konkurrens i de båda oväxlade klasserna, så var det väldigt tunt i KZ 2, där ende svensken, Axel Bengtsson, lyckades gå in på tredje…
 Läs mer...

Benjamin T-P bäst i Industricupen

av Claes Uddgren -

Arrangörerna på South Gardabanan i italienska Lonato är verkligt flitiga. Efter EM och WSK plus flera andra evenemang som exempelvis ROK, var det dags för den årliga Industricupen med hela 18 svenska förare fördelade på tre klasser. Bäst gick det för Benjamin Törnqvist-Persson, som mäktade med att belägga fjärde plats i KZ-finalen trots ett…
 Läs mer...

WSK final cup

av Claes Uddgren -

Den 18-21 oktober var det dags för WSK att köra sin Final Cup 1 i South Garda med ett flertal svenskar på plats. Bästa resultatet noterades för Joel Bergström, som var sjua i Mini-klassen, som är den italienska motsvarigheten till Junior 60.
 Läs mer...

South Garda 30/9-7/10

av Claes Uddgren -

South Garda i Lonato, Italien är ett populärt ställe att tävla i. Där arrangeras ett otal tävlingar. Tätt efter ett EM-arrangemang kördes Trofeo D´autunno över två helger. Det fanns svenskar med vid båda racen, men bara en av dem körde båda tävlingarna.
 Läs mer...

Tommy tia i Världsfinalen i Le Mans

av Claes Uddgren -

Världsfinalen i X30 Challenge kördes som alltid i Le Mans, som ju är mest känt för sitt årliga 24-timmarslopp, men nu handlade det alltså om karting med hela elva svenska förare på plats. Bästa resultatet noterades av göteborgarna Tommy Prosi och Max Sjölander. Tommy blev tia i växellådsklassen, medan Max slutade på 15:e plats i Seniorfinalen.…
 Läs mer...

Tjejerna regerade i Micro

av Claes Uddgren -

Racerföraren Alx Danielssons dotter Alexia såg ut att ta hem den 22 ekipage stora Microklassen i Höstrusket, men i finalen stack Agnes Malmsten upp och snuvade allihop på segern. Alexia slutade som fyra.
 Läs mer...

Maxad Max Runesson

av Claes Uddgren -

Max Runesson, Södertälje, föredrog att vara åskådare vid Rotax Max Challengeavslutningen i Västerås. Men dagen efter i Höstrusket på samma bana ställde han upp i Junior 125, som ju inte har någon övre åldersgräns (!). Det gick över förväntan. Max sopade hem rubbet, d v s han vann allt.
 Läs mer...

Johan Ernholm till Brasilien

av Claes Uddgren -

Medan Rotax DD2 lever ett bra liv i södra Sverige, så verkar det stört omöjligt att få sydsvenskarna att åka längre norrut än till Lidköping. Ändå har Rotax Challenge inte körts norr om Uppsala i år. Vid årsavslutningen i Västerås dök elva förare upp med Johan Ernholm i spetsen. Han vann både den stora finalen och hela serien totalt.
 Läs mer...

Sebbes Raket och Simons Höstrusk

av Claes Uddgren -

Den i år nedkortade Raketcupen hade avslutning i samband med Rotax Max Challenge i Västerås. Det blev en enormt spännande uppgörelse där Rasbos Sebastian Svensson till slut drog det längsta strået. Han vann båda finalerna och tog därmed totalsegern i Raketcupen med fem poängs marginal till Järfällas Simon Heed. Dagen efter kördes Höstrusket och…
 Läs mer...

Wilgot tog hem rubbet

av Claes Uddgren -

Wilgot Edqvist fick en bra avslutning på säsongen när han dominerade Rotax Junior vid finaltävlingen i Västerås. Det blev omgående en biljett till Världsfinalen i Brasilien om en dryg månad.
 Läs mer...

Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.