Scott Lindblom blev Sverigecupetta

av Classe Uddgren -

Scott Lindblom, som redan har MKR-titeln i sitt bälte spädde på framgångarna med att vinna även Sverigecupen i Linköping i Microklassen. Den ingick inte i Raketcupen, som (till min okännedom) avslutades redan i Rasbo en vecka tidigare. Av den anledningen kördes klassen inte under lördagen, då det bara var poängjagande klasser i Rotax Max Challenge, Cambio Cup och Raketcupen för Mini som avverkades.

Micro

Hela 15 förare kom till start, däribland Järfällas Noel Sundberg, som i överlägsen stil hade vunnit Raketcupen och under lördagskvällen mottagit sitt förstapris. Kanske var han nöjd med detta, för han figurerade inte i toppen under något av söndagsracen.

Scott Lindblom var klart snabbast under tidskörningen med 53,524 sekunder. Närmast honom kom Melvin Kalousdian, vilken även var siste man under 54 sekunder med 53,869.

Alexia Danielsson var trea på 54,268 tätt följd av Gustav Roininen på 54,310. Övriga var mycket långsammare - mer än en sekund efter Lindblom.

Det blev ingen enkel match för Scott att vinna första heatet, för Melvin var på honom som en igel hela tiden och ledde dessutom stundtals med Alexia i ryggen på grabbarna. Men Scott vann till slut med 0,236 till Melvin och 0,395 till Alexia.

Långt efter fightade tidssexan Filip Jansson sig upp till fjärde plats och drog sedan ifrån en kvartett, som stred om femteplatsen. Ordningen i mål blev till slut Gustav Roininen, Axel Palmgren, Noel Sundberg samt Ludvig Gustafsson.

Det behagliga morgonvädret ändrades till eftermiddagens race, då det blev nästan lika kallt som i Rasbo veckan före. Scott och Melvin fortsatte emellertid sin intensiva kamp om segern, medan Alexia hamnade lite på efterkälken. Denna gång skilde det bara 0,148 sekunder mellan grabbarna.

Ganska långt efter seglade Gustav i ensamt majestät in på fjärdeplatsen med Filip en bra bit efter anförande Axel, Noel samt den från kön (efter tidskörningsproblem) startande Oskar Wiik.

Sedan blev det förfinal, där Scott och Melvin stod i första startled medan Alexia samsades med Gustav i andra. I tredje återfanns Filip och Axel.

Fighten mellan Scott och Melvin blev om möjligt än mer intensiv och de turades flitigt om att ligga först, men för tredje gången av tre möjliga var Scott först över mållinjen med 0,161 sekunders marginal.

Alexia hängde inte alls med utan hade istället fullt sjå med att hålla undan för den uppvaktande Filip. Hon klarade sig till slut med 0,237 sekunder. Gustav körde sitt eget race om femteplatsen, medan Noel nu gjorde sin bästa insats och tog sjätteplatsen tätt före trion Axel, Ludvig och William Grennberger. Oscar blev bara tia men satte åtminstone den femte bästa varvtiden.

Dagens fjärde och sista race blev inte annorlunda med antingen Scott eller Melvin i ledning under de tolv varven. I mål skilde det visserligen 0,711 sekunder till Scotts fördel, men det var nog det största avståndet dem emellan under hela dagen. Alexia behövde hela sju sekunder mer för att ta sig i mål som klar trea.

Om fjärde plats var det fight mellan Gustav och Filip. De turades om att hålla denna position, men till sist var det Gustav, som drog det längsta strået.

Noel lyckades inte behålla sin sjätte startposition utan blev inblandad i en strid med Axel, Ludvig och William. Det slutade med att Axel blev sexa före Ludvig, Noel och William. Oskar var åter tia.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.